CURRENT AFFAIRS (18/10/2021)

CURRENT AFFAIRS

  1. Where was the new species of Onion Fly named “Allium negianum” recently discovered?
    1) Kargil, Ladakh
    2) Tezpur, Assam
    3) Ernakulam, Kerala
    4) Chamoli, Uttarakhand
    5) Ariyalur, Tamil Nadu
    Answer- 4) Chamoli, Uttarakhand
  2. Name the GrandMaster (GM) who won the ‘Julius Baer Challengers Chess Tour 2021’ finals?
    1) Arjun Kalyan
    2) D Gukesh
    3) Abhimanyu Mishra
    4) Viswanathan Anand
    5) Rameshbabu Praggnanandhaa
    Answer- 5) Rameshbabu Praggnanandhaa
  3. Name the Organization that tied up with ISRO (in Oct’21) to launch the Geospatial Energy Map of India to map India’s Primary & Secondary Energy resources.
    1) National Informatics Centre
    2) India Meteorological Department
    3) Defence Research and Development Organisation
    4) NITI Aayog
    5) Department for Promotion of Industry & Internal Trade
    Answer- 4) NITI Aayog
  4.  Health ministry sets up panel on tobacco taxation is under controlled by _____?
    1) Vikas Sheel
    2) Ashok Sheel
    3) Aakash Sheel
    4) Varun Sheel
    5) Murugan Sheel
    Answer: 1) Vikas Sheel
  5. Who launched an internet of things (IoT) kit developed by Centre for Development of Advanced Computing for development of smart technology solutions?
    1) Narendra Modi
    2) S Jaishankar
    3) Amit Shah
    4) Riva Ganguly Das
    5) Rajeev Chandrasekhar
    Answer: 5) Rajeev Chandrasekhar
  6. As per Economic Survey, In Financial year 2020-21 India’s Gross Domestic Product Distribution expanded by _________.
    1) 6.4%
    2) 8.1%
    3) 7.1%
    4) 9.8%
    5) 7.7%
    Answer- 5) 7.3%
  7. Which state announced  Seed Capital financial assistance scheme?
    1) Kerala
    2) Chhattisgarh
    3) Tamil Nadu
    4) Delhi
    5) Manipur
    Answer: 1) Kerala
  8. Which company tie up with L & T for trials of 5G-based smart city solutions?
    1) Tata comm
    2) Airtel
    3) BSNL
    4) Jio
    5) Vodafone Idea
    Answer: 5) Vodafone Idea
  9. India, which country agree to resume negotiations on FTA from next month, conclude by June, 2022?
    1) Australia
    2) Italy
    3) Iran
    4) UK
    5) Israel
    Answer: 5) Israel                                                                  NOTE : FTA – FREE TRADE AGREEMENT
  10.  Who addressed a webinar titled “Building Value Chain: Opportunities for India and ASEAN”?
    1) Ram Nath Govind
    2) S Jaishankar
    3) Amit Shah
    4) Riva Ganguly Das
    5) Rajeev Chandrasekhar
    Answer: 4) Riva Ganguly Das

 

Hope you found useful,

FOLLOW US ON:

FACEBOOK , INSTAGRAM , YOUTUBE.